Monday, November 04, 2013

CARA NAK LETAK INSTAGRAM DALAM BLOG

Salam Sejahtera 

Ni tutorial yang kedua dalam blog ni. Kali ni Duan nak ajar cara-cara nak letak instagram dalam blog anda (di side bar) seperti contoh :-




1st step :-

Pergi ke Laman Web ni --> http://snapwidget.com/#getstarted dan lepas tu klik 'GET YOUR FREE WIDGET' 





2nd step :-

Lepas tu isi tempat kosong seperti yang saya 'highlight' di bawah. Yang lain TAK PERLU ubah (Ini sebagai panduan sahaja. Terpulang kepada keinginan anda juga). Selepas tu klik 'PREVIEW' dahulu. Kalau anda berpuas hati, boleh klik 'GET WIDGET'. 




3rd step :-

Selepas klik 'GET WIDGET', anda copy coding seperti di bawah.



4th step :-

Lepas tu anda paste di Dashboard > Layout > Add Gadget > HTML/JavaScript




NOTA TAMBAHAN


Anda juga boleh tambah icon instagram seperti yang dibulatkan di bawah untuk memudahkan orang access ke akaun instagram anda. 


Cara dia mudah jer. Selepas anda paste coding instagram anda masa di STEP 4, anda copy coding bawah ni dan paste di tempat yang sama seperti macam saya buat.


<iframe src="http://widget.stagram.com/follow/ridhuancherus" style="height:27px;" frameborder="0"></iframe>

Nama yang di highlightkan tu, anda tukar kepada nama username instagram anda.


Mudah bukan??

Selamat mencuba

Wassalam

1 comment:

Mrs Yatie said...

oh nice tutorial. thanks awak! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...