Wednesday, November 06, 2013

CARA NAK BUAT PAGES DI BLOG

Salam Sejahtera


Untuk tutorial yang keempat ni Duan nak ajar anda semua cara nak buat PAGES di dalam blog anda. Contoh PAGES yang di maksudkan adalah seperti di bawah.



1st step :-

Pergi ke Dashboard > Pages



2nd step :-

Lepas tu klik 'NEW PAGE'. Anda boleh pilih nak 'BLANK PAGE' atau 'WEB ADDRESS'




Kalau Anda Pilih 'BLANK PAGE' ia akan jadi seperti di bawah :-

p/s : Masukkan nama pages anda seperti yang dikehendaki. Pages melalui cara ni hanya boleh buat 1 entry yang tak da limit panjangnya sahaja.






Kalau anda pilih 'WEB ADDRESS', follow beberapa step di bawah :-



1st - Masukkan nama 'PAGES' anda seperti di dalam gambar di atas

2nd - Copy link http://www.shakhalid.com/search/label/premiumbeautifultestimonial dan 
        paste di 'WEB ADDRESS (URL)' - ikut seperti di dalam gambar di atas.

3rd -  Ubah nama blog dan labels anda.

p/s : Pages yang dibuat melalui cara ni perlu ada beberapa entry untuk dia appear kat pages tersebut. Dan nama labels masa anda buat entry nanti mesti lah tepat dengan nama dalam url anda seperti yang ditanda dengan warna kuning. http://www.shakhalid.com/search/label/premiumbeautifultestimonial


3rd step :-

Klik 'SAVE'


Senang dan mudah kan?

Selamat mencuba

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...