Tuesday, October 30, 2012

ALLAH TAK AKAN UBAH SEHINGGA KITA BERUBAH



Apa khabar rakan-rakan semua? Menarik tak tajuk entry atas tu? Ungkapan di atas adalah satu Sunnatullah yang telah Allah tetapkan buat hamba-hambaNya. Ia bukanlah ungkapan yang tidak lazim dibicarakan malah hampir setiap dari kita amat arif tentang ayat ini. Tahu tak hampir setiap hari kita membaca dan mendengar kejayaan orang-orang yang dahulunya hanya 'biasa-biasa' sahaja. Tak teruja kah kita? Tak nak amik aura dari situ ke? Tak nak buat perubahan dalam hidup ke?  

Allah telah berfirman di dalam Al-Quran: “….Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga mereka sendiri mengubah nasib mereka….” (Ar-Ra’du:11)

Bagaimana kita nak berubah? Persoalan ni Duan boleh katakan sudah lapuk. Sejak dari dulu sehinggalah sekarang. Sama ada yang tua, muda, kaya, miskin, pelajar atau masyarakat biasa. Semua orang mahu berubah. Tapi macam mana kita nak berubah? Jawapan Duan senang jer iaitu PAKSA DIRI dan TIDAK BERTANGGUHSeseorang itu perlu memaksa dirinya, jangan dilayan perasaan RENDAH DIRI dan TAKUT-TAKUT. Pada mulanya memang sangat susah. Sebab inilah 'starting point' kita untuk pecahkan tembok dalam diri kita. KALAU TAK DIPECAHKAN RUYUNG, BAGAIMANA NAK DAPATKAN SAGUNYA. Tapi bila kita dah berjaya paksa diri tu, jangan pulak bertangguh untuk ambil tindakan seterusnya. Sebab bila kita lambat bertindak, lama-lama kita akan jadi suam-suam jer untuk berubah. Kan kan kan kan ;) ..... 





The person yang Duan nampak dengan mata sendiri yang apply seperti di atas is my lovely wife SHALIZA AZIZ. She able to transform herself from a banker with monthly 4 figure income to an entrepreneur with monthly 5 figure income. Wow!!!..... Duan as husband memang bangga sangat. Maklumlah, dapat tumpang sebelah kaki dan dalam masa yang sama mengikut jejak langkah  supaya dapat menjadi seperti beliau. Nak tau BAGAIMANA BELIAU BERJAYA dan APA BELIAU BUAT sampai boleh jadi macam tu? Cuba anda layari ke www.shalizaaziz.com 




"Every person needs to change. There is no life without change". Sama-samalah kita berubah, berubah ke arah yang lebih baik.

Nak tahu cemana untuk realisasikan impian anda? Hubungi kami di :-

013-682 5885 (Ridhuan) / 012-497 2602 (Shaliza)



Email

ridhuancr@yahoo.com.my / shaliza_82@yahoo.com



Website

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...