Wednesday, November 19, 2014

Majlis Ulang Tahun Hai-O ke 22



Date: 8 November 2014
Venue: MIECC, Seri Kembangan
Photographer: Fariz from Fantastic Moment Studio (assisted by Hafiz Atan)

Tahniah to all achievers especially to our team leader, CDM Hanis Haizi and CDM Razali Zain on their special award. Bayangkan GLAM berjaya mencapai rekod jualan RM100juta dalam masa hanya 5 tahun. Tahniah kepada pasangan pemimpin GLAM dan juga GLAMpreneurs lain. Hasil teamwork yang sangat membanggakan. 

Terima kasih kepada semua business partners yang hadir dari Malaysia / Singapore untuk meraikan kejayaan syarikat dan kumpulan. InshaAllah tahun depan kumpulan kami, The Diamond Circle (TDC) bakal meraikan 2 orang Crown Diamond Manager (CDM) baru di MUT 23. Kepada bakal CDM Norain & AinZulkarnaind, Duan dan Ieja ucapkan all the best. Kepada TDC yang lain teruskan usaha dalam mencapai Financial & Time Freedom. Dah banyak kejayaan di depan mata kita, hanya perlu follow tindakan & semangat mereka. Confirm jadi!

































Friday, July 25, 2014

Info Kotak Hitam

Mesti ramai tertanya apakah itu kotak hitam kan?




Kotak hitam berfungsi untuk merakam komunikasi antara juruterbang dengan 'Air Traffic Control' (ATC) serta mengetahui tekanan udara dan keadaan cuaca selama penerbangan. Setiap kotak hitam mempunyai saiz sebesar kotak kasut dengan berat sekitar 10kg. Ia diperbuat daripada aluminium dan direka agar tahan hentaman yang kuat, kebakaran dan tekanan tinggi. Kotak hitam ini sebenarnya berwarna oren/jingga dan bukannya berwarna hitam bagi memudahkan ia dilihat oleh pencari dan penyiasat sekiranya pesawat itu mengalami kemalangan. Kotak hitam yang diperkenalkan pada 1960an dibaluti besi tahan lasak supaya tidak mudah rosak walaupun terendam di lautan dalam. Istilah kotak hitam muncul selepas penemuan perakam penerbangan komersial pertama yang dinamakan Red Egg kerana warna dan bentuknya. 

Kotak hitam terdiri daripada 2 jenis :-

(i) Perakam Data Penerbangan / 'Flight Data Recorder' (FDR) - Berfungsi untuk merakam setiap isyarat elektronik dan teknikal yang dibuat oleh jururterbang secara terperinci dari segi ketinggian, kelajuan dan penggunaan peralatan pesawat.

(ii) Perakam Suara Kokpit / 'Cockpit Voice Recorder' (CVR) - Berfungsi untuk menyimpan perbualan dan bunyi lain yang berlaku di kokpit. Ia boleh merakam perbualan diantara juruterbang dengan pembantu juruterbang serta komunikasi dengan pengendali trafik udara sepanjang penerbangan sehingga tamat penerbangan dan enjin pesawat dimatikan selepas mendarat. Perakam suara kokpit mampu merakam komunikasi kokpit dalam kitaran dua jam dan menindan kesemuanya kecuali dua jam terakhir

Setiap FDR dan CVR dipasang dengan peranti yang dikenali sebagai Underwater Locator Beacon (ULB) yang akan diaktifkan jika pesawat terhempas dalam air. Peranti diaktifkan sebaik sahaja perakam bersentuhan dengan air sehingga kedalaman sedalam 14,000 kaki dan juga boleh beroperasi antara -55° sehingga +70°C. 

Oleh itu di dalam sesuatu nahas pesawat terhempas, penemuan kotak hitam ini adalah penting kerana data yang diperolehi daripada rakaman akan membantu keseluruhan siasatan dan mengenal pasti punca sesebuah kemalangan itu berlaku.

FDR dan CVR akan mula merakamkan data penerbangan bermula apabila enjin pesawat dihidupkan, pemeriksaan senarai langkah untuk berlepas (take-off checklist), dan juga apabila pesawat sudah mula bergerak (taxi), berlepas dan mendarat.

Jika kemalangan berlaku, keutamaan pertama ialah untuk mencari bangkai pesawat dan seterusnya mencari kotak hitam pesawat berkenaan.

Pihak penyiasat akan mendengar dan meneliti setiap data di dalam alat berkenaan supaya mereka boleh mereka semula pergerakan pesawat dengan menggunakan lakaran grafik dari mula pesawat berlepas sehingga nahas berlaku. 





Ciri-ciri Utama Kotak Hitam

(i) Kesan Hentakan - Ujian dilakukan dengan menghempas ke lantai untuk menghasilkan kesan hentakan sebanyak 3,400 kali berat asal kotak hitam. 

(ii) Tekanan - Ujian tekanan sebanyak 224 Kg pada enam sudut sudut kotak hitam.

(iii) Ujian kebakaran - Kotak hitam diuji dengan kepanasan sebanyak 1,100 darjah celcius selama 1 jam.

(iv) Ujian tekanan dalam laut - Kotak hitam diberi tekanan di dalam tangki yang mengandungi air laut selama 1 jam.

(v) Ujian air masin - Kotak hitam diuji dengan air masin selama 30 hari.

(vi) Ujian rendaman minyak - Kotak hitam direndam di dalam minyak yang mengandungi minyak a
kapal, pelincir dan bahan kimia.

(vii) Ujian pin - Ujian ini dilakukan untuk menguji ketahanan agar tidak ditembusi objek tajam.

Data Yang Dirakam Oleh Kotak Hitam

  • 25 jam maklumat penerbangan
  • 2 jam audio kokpit (terutama 2 jam terakhir sebelum tragedi)
  • 2 jam message digital

Lokasi Kotak Hitam Di Dalam Kapal Terbang
Kotak hitam biasanya berada di bahagian ekor pesawat supaya ia lebih selamat sekiranya kemalangan berlaku.







Sunday, May 04, 2014

Harga Minyak JTX 1000 Dan JTX Gold

Salam Pembaca Semua

Sini saya nak update harga minyak JTX 1000, JTX Gold dan beberapa harga minyak pelincir jenama lain yang dalam kelas yang sama sebagai rujukan semua. 

Harga Pasaran RM170
Viscocity : 15W 50
Millage : 10,000 KM

Harga Pasaran RM185
Viscocity : 10W 40
Millage : 10,000 KM
Harga Pasaran RM218
Viscocity : 5W 40
Millage : 10,000 KM

Harga Pasaran RM215
Viscocity : 10W 40
Millage : 10,000 KM

Harga Pasaran RM250
Viscocity : 0W 40
Millage : 10,000 KM

Harga Pasaran RM195
Viscocity : 15W 50
Millage : 10,000 KM

Harga Pasaran RM219
Viscocity: 5W 40
Millage : 10,000 KM

Jadi apa pilihan minyak pelincir untuk kereta anda? Anda buat lah pilihan yang bijak. Tahap viscosity apa yang sesuai bagi kebanyakan enjin kereta di Malaysia? Sebelum tu, anda perlu faham mengenai viscosity. Cuba klik DISINI 

Ingin dapatkan JTX 1000 dan JTX Gold dengan harga istimewa?
Sila hubungi saya
 Tel :013-682 5885
Email : ridhuancr@yahoo.com.my


Saturday, April 26, 2014

Agen JTX Air Tracker Dan Minyak JTX

Salam Semua 

Untuk dapatkan produk JTX seperti JTX Air Tracker, JTX Gold, JTX 1000 dan JTX 5000, anda boleh menghubungi agen-agen yang sah dan bertauliah seperti di bawah. Hubungi mereka untuk dapatkan info mengenai promosi produk terkini dan khidmat nasihat berhubung dengan produk JTX.


Nama        : Rosman
H/P           : 017-651 1955
Facebook   : https://www.facebook.com/badman.racing?fref=ts

Nama         : Ezamshah
H/P            : 013-744 5271
Facebook    : https://www.facebook.com/ezamshah.abakar?fref=ts
Nama         : Saharudin
H/P            : 019-370 5705
Facebook    : https://www.facebook.com/saharudin.mohdali

Nama         : Hafiz
H/P            : 016-414 3614
Facebook    : https://www.facebook.com/apisZulk?fref=ts

Nama         : Muhyiddin
H/P            : 017917 4369
Facebook    : https://www.facebook.com/muhyiddinibrahim88?fref=ts

Nama         : Fadli
H/P            : 019-608 2996
Facebook    : https://www.facebook.com/materfadli?fref=ts


Nama       : Siddiq Afifi
H/P          : 013-926 9198
Facebook    : https://www.facebook.com/siddiqafifi?fref=ts


Nama       : Zul Renault
H/P          : 012-677 0109
Facebook  : https://www.facebook.com/zulrenault.zul?fref=ts

Nama       : Rosharizal
H/P          : 012-4602590
Facebook  : https://www.facebook.com/rizal39

Jadi jangan tunggu lagi. Kami juga boleh menerangkan bagaimana dengan produk JTX boleh menjadi pendapat sampingan atau side income untuk anda antara RM5,000 - RM10,000 sebulan. Insyallah..... 

JTX Air Tracker Jimat Minyak Petrol

Ramai orang tertanya-tanya mengenai JTX Air Tracker bagaimana sekeping 'sticker' tu boleh menjimatkan penggunaan minyak petrol pada kenderaan. Untuk pengetahuan anda, JTX Air Tracker ni bukanlah semata-mata 'sticker' sahaja. Pelekat 'double sided tape' yang ada di belakang JTX Air Tracker berfungsi untuk melekatkan JTX Air Tracker pada atas penutup 'Air Filter' kereta anda. Kalau takda pelekat 'double sided tape' di belakang JTX Air Tracker tu, kemungkinan ia akan hilang ditiup angin semasa anda memandu. So ia hanya merupakan medium untuk melekatkan je pada 'air filter box'. Selain dari 'sticker', ada je orang guna tali pengikat untuk mengikat JTX Air Tracker dari hilang semasa pemanduan seperti di bawah.....




JTX Air Tracker Jimat Minyak

Sebelum kita nak cakap mengenai penjimatan minyak, mari kita faham dulu asas bagaimana enjin kereta berfungsi melalui illustrasi gambar di bawah. Saya terangkan pon secara asas kerana saya bukan engineering background. Tapi ini adalah apa yang saya faham. Kalau salah, tolong betulkan saya yer.


Piston Pertama

Udara + bahan api (petrol atau diesel) masuk ke ruang kebuk pembakaran (combustion chamber) melalui 'intake valve' yang telah di buka.  Pada ketika ini, piston akan berada di bawah. 


Piston Kedua

Kedua-dua 'valve' ditutup dan piston bergerak ke atas untuk compressed campuran udara + bahan api


Piston Ketiga

Kedua-dua valve masih lagi dalam keadaan tertutup dan palam pencucuh mengeluarkan percikan api selepas campuran udara+ bahan api di compressed dan menyebakan piston turun ke bawah.

Piston Keempat

Gas-gas seperti CO (karbon monoksida) + CO2 (karbon dioksida) + H2O (air) akan terhasil dan keluar melalui 'exhaust valve' yang terbuka. Manakala 'intake valve' pula berada dalam keadaan tertutup.


Kesimpulan yang boleh kita buat adalah setiap pembakaran memerlukan BAHAN API dan UDARA. Tanpa 2 unsur ini, pembakaran tidak akan berlaku. Jadi, apa kaitannya dengan JTX Air Tracker?

Pernah kah kita terbayang senaskah suratkhabar  dan suratkhabar yang telah dikoyakkan menjadi cebisan-cebisan kecil, mana satu akan cepat terbakar atau berlaku pembakaran lengkap? Sudah semestinya suratkhabar yang telah dikoyakkan menjadi cebisan-cebisan kecil kerana luas permukaannya yang kecil. Luas permukaan yang kecil memerlukan tenaga (bahan api) yang kurang berbanding untuk membuat pembakaran ke atas luas permukaan yang besar (senaskah suratkhabar). 

Jadi, JTX Air Tracker ni berfungsi untuk menukarkan molekul-molekul udara yang telah di tapis melalui 'air filter' menjadi struktur molekul-molekul yang halus sebelum masuk ke dalam kebuk pembakaran enjin. Struktur molekul-molekul yang halus ini membolehkan bahan api dapat dibakar sepenuhnya dengan kadar optimum. Ini bermaksud semakin besar molekul-molekul udara, semakin banyak bahan api yang perlu digunakan untuk melakukan pembakaran yang lengkap dan sebaliknya. Di mana kita nak letak JTX Air Tracker ni? Rujuk SINI. 


Jadi jika sebelum ni hasil yang keluar selepas pembakaran adalah CO + CO2 dan H2O. Air yang keluar melalui ekzos selalunya kita boleh lihat pada enjin kereta baru. Tapi lama kelamaan, air tidak lagi kelihatan keluar di ekzos kerana karbon monoksida dan karbon dioksida yang keluar adalah melebihi dari air. Walau bagaimanapun ia tidak bermaksud tiada air dihasilkan selepas pembakaran berlaku di kebuk pembakaran. Air ada dihasilkan juga tetapi disebabkan ekzos yang panas menyebabkan air yang melalui di dalam ekzos tersebut akan tersejat sebelum keluar di ekzos. 

Akan tetapi selepas penggunaan JTX Air Tracker ini, pembakaran lengkap berlaku dengan mengurangkan pelepasan karbon dioksida sebanyak 21% dan karbon monoksida 60%. Lebih memeranjatkan lagi, ekzos pon tidak panas (suam dan boleh dipegang) serta selepas 15-20 min pemasangannya, air dilihat mengalir keluar di ekzos. Selamat mencuba!!





Ingin dapatkan JTX AirTracker ini dengan harga ahli?
Sila hubungi saya
 Tel :013-682 5885
Email : ridhuancr@yahoo.com.my


Saturday, April 19, 2014

JTX Oil Dan JTX AirTracker Jimat Petrol

Minyak Pelincir JTX


Bagaimana dengan minyak pelincir JTX boleh menjimatkan minyak? Sebelum tu, anda perlu baca serba sedikit mengenai minyak pelincir JTX DISINI . Untuk pengetahuan anda semua, minyak pelincir JTX ini adalah berbeza daripada minyak pelincir lain yang ada di pasaran (sama ada semi-sintetik / fully-sintetik). Ini kerana minyak JTX ini berasaskan minyak mineral (bukan sintetik) dan dihasilkan dengan menggunakan teknologi TRIBOLOGY (geseran) di mana terdapat satu lapisan iaitu Tribology Coated Film (TCF) di dalam kandungan minyak tersebut. Teknologi ini berasal dari USA.

Kandungan TCF tersebut bersifat magnetik dan sentiasa melekat di dinding enjin/piston walaupon kereta mengalami masalah enjin leaking atau di masuki air. Teknologi Tribologi dan TCF ini menjadikan pergerakan piston di dalam kenderaan menjadi lebih lancar kerana geseran di dalam enjin telah dikurangkan. Pengurangan geseran di dalam enjin membolehkan piston bergerak di tahap optimum di mana ia boleh menjimatkan penggunaan tenaga (petrol) untuk menggerakkan piston tersebut. Secara tidak langsung boleh mengelakkan engine parts daripada cepat haus. 


Minyak pelincir yang bersifat magnetik walaupun di dalam air


Minyak pelincir JTX melindungi bahagian enjin dan melancarkan pergerakan piston

Ringkasan Spesifikasi Minyak JTX

★ Jimat petrol (10% to 25% or more)
★ Tambah HP
★ Tribology Technology Oil
★ Jimat kos service (10,000km)
★ Extreme pressure
★ Anti wear
★ Anti carbon
★ Anti sludge
★ Anti oxidation
★ Anti rust
★ Anti acidic
★ Low temperature
★ multigrade oil (petrol/diesel/ngv/turbo/superchrge/n.a)
★ Minyak high class termurah dipasaran
★ semua kelebihan bleh dibuktikan dgn technical
demo by falex machine dan testimoni pengguna jtx..

✔ Tribology Confirmed (TCF)
✔ Anugerah SUPERBRANDS
✔ Diperakui ISO 9001
✔ Diperakui API/SAE/ACEA
✔ Disahkan CUMMINS/Global DHD-1/Volvo VDS-3/GMP
✔ Kelulusan PDA 11241
✔ Beribu TESTIMONI dari pelanggan

Kelebihan :
✔ Diperkuat dengan EP/AW - Tahan Tekanan Lampau

Spesifikasi :
✔ API Gred > SL (Petrol) / CI-4 (Diesel)
✔ SAE Gred > 15W-50 atau 10W-40 (Multigred)
✔ Sesuai untuk semua jenis kenderaan bermotor. 

JTX AirTracker



Bagaimana killer produk JTX AirTracker ni boleh menjimatkan minyak? Seperti penerangan di atas mengenai minyak pelincir JTX, anda juga perlu tahu serba sedikit mengenai JTX AirTracker DISINI 

Amnya semua mengetahui enjin berfungsi kerana berlaku pembakaran di dalam enjin. Pembakaran terjadi kerana adanya elemen bahan api dan udara (oksigen). Tanpa salah satu elemen tersebut, pembakaran tidak akan berlaku. Akan tetapi, pembakaran yang berlaku di dalam enjin tidak mencapai pada tahap optimum disebabkan luas permukaan molekul-molekul udara. Akibatnya penggunaan bahan api yang berlebihan digunakan untuk membakar molekul-molekul udara yang besar tersebut dan akhirnya menambahkan penghasilan karbon monoksida dan karbon dioksida melalui ekzos.

JTX Air Tracker ni yang diletakkan di bahagian 'air filter box' berfungsi untuk menukarkan molekul-molekul udara kepada struktur molekul yang sangat-sangat kecil. Bila molekul udara tu dah sangat-sangat halus, maka pembakaran yang berlaku lebih sempurna dan optimum. Tak perlu penggunaan petrol yang lebih untuk dapatkan pembakaran yang sempurna. Sebagai contoh, pembakaran senaskah suratkhabar dengan surat khabar yang telah dikoyakkan kepada bahagian-bahagian yang lebih kecil yang mana lebih cepat terbakar? Sudah semestinya suratkhabar yang yang telah dikoyakkan itu. 

Bila pembakaran minyak berlaku dengan sempurna dan optimum, maka enjin kereta kita dapat perform dengan cemerlang. Piston pun bergerak dengan lebih lancar kerana penggunaan minyak JTX (kurang geseran) dan ini boleh menjimatkan pembakaran minyak kereta untuk prestasi yang sama. Jadi komponen dalam enjin kita pun tahan lebih lama. Bukan sahaja boleh jimatkan petrol, tapi teknologi JTX Air Tracker juga menyumbang kepada persekitaran yang lebih hijau kerana bila pembakaran sempurna, kadar pengeluaran karbon monoksida dan karbon dioksida dapat dikurangkan. 


Jadi kesimpulannaya, bagi penjimatan minyak petrol dan penjagaan enjin yang lebih lama anda disarankan menggunakan minyak JTX 1000 atau JTX Gold BERSAMA dengan JTX AirTracker. Cuba dulu, baru anda rasa.


Ingin dapatkan produk JTX ini dengan harga ahli?
Sila hubungi saya
 Tel :013-682 5885
Email : ridhuancr@yahoo.com.my

Cara Pasang JTX AirTracker Pada Kereta

Anda dah pernah cuba JTX Airtracker? Kalau belum, sila dapatkan dari agen-agen Hai-O Marketing yang sah bagi perlindungan enjin kereta yang berpanjangan, penjimatan minyak yang sebenar, meningkatkan prestasi enjin dan mesra alam

Di sini saya nak tunjuk beberapa contoh cara pemasangan JTX AirTracker pada kenderaan jenis Proton, Perodua, BMW, Toyota, Volkswagen dan Hyundai:-

Cara pemasangan bagi kereta Proton Inspira

Cara pemasangan bagi kereta BMW E90

Cara pemasangan bagi kereta BMW F30

Cara pemasangan bagi kereta Hyundai Getz

Cara pemasangan bagi kereta Hyundai Sonata

Cara pemasangan bagi kereta Perodua Alza

Cara pemasangan bagi kereta Perodua Myvi

Cara pemasangan bagi kereta Proton Iswara

Cara pemasangan bagi kereta Toyota Altis

Cara pemasangan bagi kereta Perodua Viva

Cara pemasangan bagi kereta Proton Saga BLM/

Cara pemasangan bagi kereta Toyota Corolla

Cara pemasangan bagi kereta Volkswagen

Mudah je kan cara pasang JTX Airtracker ni. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut apa itu JTX Airtracker, anda boleh klik DISINI


Ingin dapatkan JTX AirTracker ini dengan harga ahli?
Sila hubungi saya
 Tel :013-682 5885
Email : ridhuancr@yahoo.com.my


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...